''Hatiku sanggup mati ditolak insani namun bukan Ilahi. Jiwaku sanggup kosong tanpa kasih insani namu bukan Ilahi. Marilah kita bersama-sama menggapai kasih Ilahi''.

Tuesday, 12 March 2013

Terima kasih Allah.

Bismillahirahmanirrahimm.

Alhamdulillah masih lagi diberi peluang untuk berkongsi cerita. Masih lagi diberi idea untuk dikongsi bersama. Masih lagi diberi ruang untuk muhasabah diri. Entri kali ini cuma ingin memanjatkan kesyukuran yang tidak terhingga.

Buat Ayah..

Ayah, adik dapat belajar agama seperti mana yang Ayah harapkan sebelum ayah pergi. Adik dapat laksanakan hajat Ayah dengan baik. Alhamdulillah Ayah. Sekarang Adik dah habis sekolah. Adik sekolah kat KL. Wuu jauhkan? Nama sekolah Institut Quran Kuala Lumpur atau IQKL. Haaa, kalau Ayah ada lagi masa Adik sekolah situ mesti Ayah selalu jenguk Adik kan? Ayah suka adik sekolah macam tu kan? Sekarang barulah Adik tahu kenapa Ayah beria sangat nak Adik belajar agama. Adik tahu dah. InshaAllah yah, apa yang Adik belajar kat situ Adik amalkan. Berkat doa Ayah jugak. Kerana Ayah jugak Adik dapat ilmu yang tak pernah Adik sangka Adik akan dapat. Haaa lagi satu Ayah ! Adik hafal quran, haaa doakan Adik ! Nak khatam dah ni. InshaAllah. Doakan adik tauu. Hehehe.

Buat Mak..

Mak, terima kasih kerana jaga Adik dengan baik walaupun terpaksa sendirian lepas Ayah pergi. Mak, terima kasih sebab hantar Adik kat sekolah tu. Walaupun mak jarang jenguk Adik, Adik faham. Jauh kan? Duit pon takde nak jenguk. Takpe mak. Kat sekolah tu best. Kalau Adik tak sekolah kat situ, tak tahu lah apa jadi dengan Adik sekarang. Alhamdulillah mak. Kat sana Adik belajar macam- macam. Semua baik- baik kat sana. Haa, adik nak khatam ni. Mak doakan Adik tauu. Jangan lupa doakan Adik tauu. Hehehe.

Institut Quran Kuala Lumpur. Namanya memang agak kurang diketahui. Tetapi manusia di dalamnya penuh dengan ilmu, penuh dengan budi, penuh dengan muhasabah diri. Di situ aku mula kenal erti kehidupan sebenar. Di situ aku mula mengerti apa tujuan hidup yang hakiki. Disitu aku mula mengetahui apa sebabnya kita dijadikan oleh Ilahi. Sekolah itu banyak mengajar aku.Aku diajar menjadi seorang yang tabah apabila aku kehilangan insan tersayang. Menjadi seorang yang kuat bila dihina, dicaci, dibenci. Sekolah itu banyak mendewasakan aku. Sungguh bermakna buatku. Aku datang dengan tangan kosong, tetapi aku pulang dengan ilmu disisi. InshaAllah apa yang aku dapat disana, akan aku amalkan. InshaAllah.

Mak dan Ayah..

Walaupun kalian tiada lagi di dunia ini, Adik tak pernah putus harapan. Tidak pernah sesekali putus asa. Adik tahu Mak dan Ayah nak tengok Adik berjaya. Adik akan berusaha. Semoga Mak dan Ayah bahagia disana. Dijauhkan dari azab kubur dan azab api neraka. Doa Adik sentiasa mengiringi Mak dan Ayah. Al- Fatihah.

Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. ku tersangat sangat bersyukur dengan apa yang aku ada selama ini. Dengan apa yang aku belajar selama ini. Terima kasih Allah kerana beri aku peluang itu. Peluang yang tidak semua orang boleg rasainya. Terima kasih Allah. Terima kasih Allah. Syukur ya Allah. Terima kasih Allah. Alhamdulillah.

No comments:

Post a Comment